Model licenta Litere

Acesta este un fragment din studiul de caz efectuat pentru o licenta care a tratat literatura sovietica din timpul regimului terorii al lui Stalin.

 

,,Arhipeleagul Gulag'' este o creatie monumentala ca intindere (peste 2000 de pagini), insa cititorul este captivat de la inceputul pana la sfarsitul ei. ,,Arhipeleagul Gulag'' poate fi privit atat ca un roman cat si ca o carte istorica menita sa prezinte fapte reale care ilustreaza foarte bine felul in care functiona masinaria penitenciara comunista. Aceasta carte este remarcabila pentru faptul ca autorul povesteste atat prin prisma unui om liber cat si prin ochii unui detinut al unuia dintre cele mai mari lagare ale URSS-ului. Cartea ne ofera o viziune de ansamblu asupra modusului operandi al sistemului penitenciar si politienesc sovietic.

Scrierea si publicarea acestei carti a fost o intreaga aventura pentru Soljenitin. Dupa ce materialele sale au fost confiscate la Moscova in perioada '65-'67, ,,Arhipeleagul Gulag'' era deja in forma finala, ascuns in casa unei prietene de-a autorului din Estonia. Cat timp a stat in inchisoarea KGB Lubianka, Soljenitin s-a imprietenit cu fostul ministru al educatiei estonian Arnold Susi. In felul acesta a ajuns manuscrisul original al lui Soljenitin in posesia lui Heli Susi, care l-a pastrat pana la destramarea blocului sovietic. Soljenitin a ajuns chiar in punctul in care isi tinea manuscrisul impartit in mai multe sectiuni in casele prietenilor sai, asta deoarece era interzisa citirea si posesia cartii. Acesta nu putea sa lucreze la manuscris decat cand isi vizita prietenii. Scrierea si publicarea acestei carti a necesitat multe eforturi si imense sacrificii, atat din partea autorului, cat si din partea prietenilor si a cunostintelor sale. Insusi faptul ca aceasta carte a fost, in cele din urma, publicata arata cat de oribil trebuie sa fi fost sistemul totalitar din URSS, din moment ce atat de multi oameni au fost dispusi sa-si riste libertatea si chiar viata pentru a arata lumii adevarata fata a comunismului sovietic.

Cartea in sine este exceptionala. Inceputul aproape kafkian in care autorul este arestat si interogat, el descriind tot ce vedea cu ochii, de la vestitele vagon-zak la ceilalti zeki, totul pare aproape ireal, mai degraba un cosmar decat realitate, insa, din nefericire, a fost o realitate pentru multi rusi care s-au opus sistemului. Ceea ce putem remarca din primul moment in care punem mana pe carte este abundenta de detalii. Autorul prezinta cap-coada fiecare fenomen social, fiecare eveniment, exact ca si cum ar scrie un articol foarte bine documentat. Autorul face o exceptionala descriere a sistemului delatorilor. Oamenii erau arestati din doua motive: unul, pentru activitati subversive impotriva regimului, iar al doilea, pentru ca au fost denuntati de catre altcineva. Se ajunsese intr-un stadiu critic, in care oamenii erau denuntati pentru a li se sustrage bunurile, pentru ca intotdeauna delatorul primea o recompensa substantiala din posesiunile confiscate de stat de la cel denuntat. O neincredere generalizata la nivel de natiune in semenii lor fusese instituita. Nu se mai stia in cine se poate avea incredere, asa ca viata publica a disparut pur si simplu din societatea civila rusa. Orice gand, orice vorba, spuse in public se puteau intoarce impotriva celui care le-a rostit. Soljenitin face de asemenea referire si la modalitatile de ,,extragere de informatii'' ale KGB-ului. Se pare ca tortura era la ordinea zilei, tehnicile interogatorilor perfectionandu-se tot mai mult odata cu trecerea timpului. Autorul povesteste o intamplare cu un detinut care a fost pus intr-o celula unde ardea un bec de 500 de wati incontinuu si unde o alarma puternica suna la fiecare 20 de minute, el neputand astfel sa se odihneasca deloc. Autorul sccrie ca deobicei majoritatea cedeaza dupa 4-5 zile de nesomn. Desi aproape toata lumea ceda in fata torturilor folosite de KGB, autorul documenteaza si cateva cazuri in care victimele au rezistat tuturor tipurilor de torturi la care au fost supusi.

Oamenii erau deobicei torturati pentru a-i denunta pe semenii sau rudele lor. Se mergea atat de departe cu represiunea insa, incat pana si membrii familiei la 2-3 generatii distanta erau inca victime ale opresiunii staliniste. Isteria generata de aceasta teroare, ne arata Soljenitin, a dus la comportamente deviante chiar si in cadrul familiei. Sotii isi ascundeau informatii unul despre altul, pentru ca in cazul in care unul dintre ei este prins si torturat sa nu aibe nimic de spus ofiterilor interogatori. Autorul atesta ca a cunoscut familii care au trait o viata intreaga fara sa stie nimic unul despre trecutul celuilalt´╗┐."

 


 • Lucrari de licenta

  Lucrari de licenta

  Toate tipurile de lucrari de licenta sau lucrari de diploma indiferent de numarul de pagini, specificatii tehnice sau bibliografie. Toate lucrarile noastre pot fi redactate si in limba engleza si adaptate cerintelor specifice ale oricarei universitati din Romania.

 • Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie de mica sau mare anvergura in functie de cerintele universitatii pentru care sunt destinate, executate dupa toate specificatiile tehnice si conform cerintelor clientului.

 • Proiecte, eseuri, referate

  Proiecte, eseuri, referate

  Toate tipurile de proiecte, eseuri sau referate, pentru orice nivel academic: liceal, universitar sau postuniversitar (master sau doctorat), executate in oricare dintre programele pachetului MS Office sau alte programe de prelucrare, editare si procesare.