Model licenta Sociologie

Acesta este un fragment dintr-o introducere de lucrare de licenta ce a facut o descriere a opiniei publice si influenta sa asupra politicii statelor dezvoltate.

 

           "Conform unui sondaj de opinie din 2005, 81% dintre romani se pronuntau favorabil aderarii la UE, cel mai ridicat procent dintre tarile din fosta zona comunista. Desigur, vorbim de un procentaj ingrosat de mase de oameni, majoritatea slab pregatiti din punct de vedere academic si majoritatea complet neinitiati ( aparent, mai putin de 10% dintre romani stiu ce este UE sau din ce organisme este constituita). Astel, vorbim totusi de o atitudine pro-aderare destul de optimista fara ca majoritatea votantilor sa-si exprime optiunea intr-o maniera calificata. Aceasta situatie isi gaseste cauzele in special intr-o delegitimare a clasei politice romanesti. Lipsa de incredere a populatiei in clasa conducatoare criticata mai ales pentru gradul foarte ridicat de coruptie a facut cetateanul de rand sa intoarca automat privirea catre UE, in speranta unei schimbari in bine. Aici accentul il punem pe cuvantul ,,schimbare”, foarte important in intelegerea mentalitatii maselor din Romania. Revolutia de la 1989 este foarte ilustrativa in acest sens. Evident ca Revolutia anticomunista din Romania a generat nevoia imperioasa de a opera schimbari majore in sistemul de conducere. Promisiunea acestor schimbari a generat ascensiunea foarte a nou formatei ( sau reformatei) clase politice romanesti. Ulterior insa, nerealizarea sau efectele slabe ale acestor promisiuni au dezamagit opinia publica romaneasca, transformand zambetul revolutionar plin de speranta intr-o privire incruntata catre clasa politica. Partidele politice aflate in concurenta au profitat de aceasta ocazie si au venit la randul lor cu o serie de promisiuni, care, dupa castigarea alegerilor nu au fost respectate in totalitate. Astfel, dupa ce aceasta situatie s-a repetat timp de 15 ani, intreaga clasa politica romaneasca pierduse foarte mult din credibilitate. Astfel, era destul de previzibila reactia de optimism a maselor fata de aderarea la UE. Evident, odata cu transferul increderii romanilor catre UE si institutiile sale, apare si transferul asteptarilor.

            Odata cu aderarea la UE, o mare parte din opinia publica romaneasca s-a indreptat catre UE asteptand de la ea schimbarile pe care clasa conducatoare nu a reusit sa i le ofere. Eurobarometrul 68.2 din septembrie 2007 arata ca 67% dintre romani au incredere in UE, o cifra mai mult decat satisfacatoare care clasa Romania intre primele 5 tari europtimiste in conditiile in care, conform aceluiasi sondaj de opinie, 24% dintre romani aveau incredere in Parlament si 27% in Guvern. In continuare, conform Eurobarometrului 69 din primvara lui 2008, Romania se situa intre tarile cele mai optimiste si cu optimism in crestere din UE. Acest lucru se intampla in conditiile in care nivelul de multumire a romanilor fata de propria viata era in continuare acelasi ca in 2007, adica 48 de procente. Acest lucru arata ca indiferent daca aderarea a produs sau nu schimbari in societatea romanesca, in decursul acelui an nivelul de satisfactie vis-à-vis de conditiile de trai se mentinea in continuare la aceleasi cote, insa increderea in institutiile nationale scazuse ( de la 27% la 12% in cazul Guvernului), fapt ce demonstreaza ca opinia fata de UE a ramas neschimbata, iar nemultumirile cetatenilor s-au centrat in jurul clasei conducatoare. In 2009 increderea romanilor in UE si institutiile sale s-a pastrat, situandu-se in jurul procentului de 62%. Acest lucru se intampla in plin criza economica in conditiile in care acest indice a scazut in majoritatea tarilor member, cu scaderi mai grave in tarile occidentale. Optimismul romanilor si increderea acestora in UE nu avut caderi substantiale nici in anii urmatori, situandu-se in continuare in jurul procentului de 60%."

 


 • Lucrari de licenta

  Lucrari de licenta

  Toate tipurile de lucrari de licenta sau lucrari de diploma indiferent de numarul de pagini, specificatii tehnice sau bibliografie. Toate lucrarile noastre pot fi redactate si in limba engleza si adaptate cerintelor specifice ale oricarei universitati din Romania.

 • Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie de mica sau mare anvergura in functie de cerintele universitatii pentru care sunt destinate, executate dupa toate specificatiile tehnice si conform cerintelor clientului.

 • Proiecte, eseuri, referate

  Proiecte, eseuri, referate

  Toate tipurile de proiecte, eseuri sau referate, pentru orice nivel academic: liceal, universitar sau postuniversitar (master sau doctorat), executate in oricare dintre programele pachetului MS Office sau alte programe de prelucrare, editare si procesare.