Model licenta Stiinte Politice

O parte a unui studiu de caz ce trata Iugoslavia comunista. Lucrarea de licenta in sine a tratat intregul bloc sovietic din spatele cortinei de fier.

 

"Pentru a intelege evolutia de mai tarziu a relatiilor externe igoslavo-ruse trebuie sa ne intoarcem in trecut si sa aruncam o privire asupra evenimentelor istoriei incipiente a statului iugoslav.
            Intre 1807 si 1887 au avut loc o serie de revolte in spatiul balcanic , majoritatea cu caracter national, ele venind ca o consecinta a ralierii unui mare numar de persoane  la curentele ideologice nationaliste. Importanta limbii nationale este foarte mare in doctrinele nationaliste, intrucat limba este considerata a fi expresia cea mai pura a spiritului unei natiuni. Astfel, toate limbile balcanice au suferit procese de purificare, procese prin care erau inlaturate cuvintele provenite din alte limbi. Aceste miscari nationale si-au gasit adepti in special in randul celor cu putina experienta si cu putere in domeniul administrativ, precum studenti, profesori, magistrati. Programele lor politice erau militantiste iar doctrina lor era una a preluarii puterii de stat prin violenta.
            Primele miscari de eliberare nationala au fost,  cu cateva exceptii (precum Grecia), incununate de succes. Totusi, in 1887   statele nationale balcanice fusesera deja in mare parte create. Erau mai multe tari independente precum Grecia, Muntenegru si Serbia, iar Bulgaria era autonoma.
            Dupa Primul Razboi Mondial, doua mari entitati politice precum Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic, au fost desfiintate, in locul lor facandu-si aparitia Turcia, Austria, Ungaria si Cehoslovacia. Sfarsitul Primului Razboi Mondial a adus cu sine multe sperante pentru spatiul balcanic, insa intrebarea care se cerea pusa era daca statele balcanice isi puteau rezolva diferentele si problemele interne, toate acestea inrautatite de razboiul devastator.
            Din pacate, dupa Primul Razboi Mondial, toate eforturile si succesele repurtate in aplanarea conflictelor externe si redresarea situatiei interne au fost contracarate de crizele economice recurente din anii '30, crize care originasera in Marea Depresiune. Bineinteles , aceste crize au dus la escaladarea miscarilor nationaliste in tari precum Germania, Italia sau Japonia, a caror politica expansionista a dus, intr-un final, la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aceasta perioda intalnim primele semne ale implicarii URSS in problemele Europei, in conditiile in care URSS dusese o politica izolationista inca din 1917. Observam o politica URSS tot mai activ implicata in problemele Europei.
            La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, comunistii detineau pozitii importante in majoritatea guvernelor de tip ,,Front Popular", care au ajuns la putere in toate tarile din Balcani cu exceptia Greciei. Desigur, e destul de clar ca si influenta sovietica a avut un cuvant greu de spus in preluarea puterii de catre aceste guverne, insa preluarea puterii de stat si instaurarea comunismului in Iugoslavia a fost o lupta care s-a dus, totusi, cu forte proprii."

 


 • Lucrari de licenta

  Lucrari de licenta

  Toate tipurile de lucrari de licenta sau lucrari de diploma indiferent de numarul de pagini, specificatii tehnice sau bibliografie. Toate lucrarile noastre pot fi redactate si in limba engleza si adaptate cerintelor specifice ale oricarei universitati din Romania.

 • Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie de mica sau mare anvergura in functie de cerintele universitatii pentru care sunt destinate, executate dupa toate specificatiile tehnice si conform cerintelor clientului.

 • Proiecte, eseuri, referate

  Proiecte, eseuri, referate

  Toate tipurile de proiecte, eseuri sau referate, pentru orice nivel academic: liceal, universitar sau postuniversitar (master sau doctorat), executate in oricare dintre programele pachetului MS Office sau alte programe de prelucrare, editare si procesare.