Model licenta Stiinte Sociale

Un fragment dintr-o lucrare de diploma despre stereotipuri, felurile lor de manisfestare si modalitatile de combatere.

 

"Utilizarea constanta a stereotipurilor poate duce chiar la alterarea propriului nostru sistem de valori. Chiar impotriva propriilor noastre convingeri stereotipurile ne pot influenta rationamentul (Chiar si un om care se considera tolerant si lipsit de prejudecati, va duce mana la portofel intr-un autobuz plin cu rromi). Multe din prejudecatile si stereotipurile pe care le folosim, chiar impotriva convingerilor noastre, au la baza incercarea de a preveni o situatie indezirabila. Nu toti consideram ca rromii sunt violenti sau hoti insa nici nu suntem foarte dispusi sa trecem pe jos printr-una din mahalalele unde locuiesc acestia ca sa aflam. Aceasta neconcordanta intre actiuni si convingeri isi face deseori loc in viata cotidiana a omului obisnuit, chiar tolerant. Totusi nu consideram aceste mici scapari drept niste abateri grave de la normele morale si sociale acceptate universal. Nu putem insa, sa nu observam ca cei care nu isi stapanesc la fel de bine emotiile si se lasa dominati de prejudecati vor manifesta tendinte de animozitate si chiar de agresivitate la adresa grupurilor diferite de al lor, tendinte care, cu timpul, vor deveni ca o a doua natura.

O alta caracteristica foarte importanta a stereotipurilor si prejudecatilor este ca de foarte multe ori ele sunt confirmate de catre victimele lor, chiar si impotriva vointei acestora. O atitudine plina de prejudecati generalizata a unui grup fata de un alt grup din care face parte un om care intra in contact cu acestia, va declansa automat un mecanism de aparare din partea sa, o revolta impotriva nedreptatii ce i se face. Comportamentul unui om confruntat zi de zi cu nedreptatea va fi unul reticent, el va cadea intr-o izolare fata de grupul considerat ca agresor punandu-se astfel in postura de victima. Automat aceasta atitudine va fi interpretata ca slabiciune, lene, lipsa de respect pentru societate, ducand la o confirmare, desi gresita, a unei prejudecati despre o rasa sau o etnie.

Toate prejudecatile si stereotipurile apar din categorizarea sociala a oamenilor. Observam o impartire, o distinctie clara intre ,,noi” si ,,ei”. Intotdeauna membrii unui grup manifesta loialitate fata de grupul din care fac parte si, de multe ori, chiar aversiune fata de celelalte grupuri, care sunt percepute ca rivale. Sintagma ,,daca nu esti cu noi esti impotriva noastra” este aplicata permanent in relatiile inter-grupuri."

 


 • Lucrari de licenta

  Lucrari de licenta

  Toate tipurile de lucrari de licenta sau lucrari de diploma indiferent de numarul de pagini, specificatii tehnice sau bibliografie. Toate lucrarile noastre pot fi redactate si in limba engleza si adaptate cerintelor specifice ale oricarei universitati din Romania.

 • Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie

  Lucrari de disertatie de mica sau mare anvergura in functie de cerintele universitatii pentru care sunt destinate, executate dupa toate specificatiile tehnice si conform cerintelor clientului.

 • Proiecte, eseuri, referate

  Proiecte, eseuri, referate

  Toate tipurile de proiecte, eseuri sau referate, pentru orice nivel academic: liceal, universitar sau postuniversitar (master sau doctorat), executate in oricare dintre programele pachetului MS Office sau alte programe de prelucrare, editare si procesare.